Vermogenselektronica hands-on in twee workshops

Hands-on is het sleutelwoord bij de workshops die tijdens Power Electronics plaatsvinden. Peter van Duijsen van Caspoc Simulation en onder andere bij de TU Delft deskundige op het gebied van vermogenselektronica geeft bezoekers aan het event meer inzicht in de onderwerpen DC grids en draadloos opladen.

Volgens Van Duijsen ligt de nadruk tijdens de workshops op het verkrijgen van nieuwe inzichten en gebruiken we hiervoor handige tools die online beschikbaar zijn: “Cijfers vormen de basis van vermogenselektronica. Tijdens de workshop kunnen deelnemers inloggen op een tool in de cloud en zelf kleine berekeningen uitvoeren”, zegt de wetenschapper.

Hij geeft een voorbeeld: “Als ik het verhaal vertel over bepaalde verliezen die optreden in kabel A met stroom B, wat zijn dan precies de verliezen bij een zekere lengte? In plaats van een plaatje te tonen kunnen mensen met verschillende kabellengtes de spanningsverliezen exact berekenen. De bezoekers wordt actief in plaats van passief. Ook kunnen ze thuis met deze tool verder spelen.”

Tijdens de workshop DC grid worden naast kabelberekeningen ook de vermogensverdeling in dergelijke grids behandeld. Ook de verbinding AC-DC via een AFE-interface komt aan bod, net als ‘droop control’.

Draadloos laden

De tweede workshop handelt over draadloos laden. Van Duijsen: “Ik begin met een korte uitleg over de fysica achter draadloos opladen. Hoe werkt dat precies? En hoe kun je energie door de lucht verplaatsen? We gebruiken het allemaal: je hebt draadloze tandenborstels, het draadloos opladen van een telefoon en elektrische auto’s. Met wat rekenvoorbeelden laat ik zien hoe je tot 95 procent efficiency kan halen.”

Bij deze workshop wordt er ingegaan op de vraag welke rol spoelen spelen bij draadloze energieoverdracht. Aan de hand van bestaande voorbeelden wordt er bekeken hoeveel vermogen overgedragen kan worden en hoe deze met vermogenselektronica is te sturen.

Volgens Van Duijsen is de tijd (circa een uur) te kort voor het behandelen van een complete case. “Maar de voorbeelden die ik geef zijn wel praktijk gerelateerd. Wat zijn nu de mogelijkheden van bijvoorbeeld DC-systemen? En hoe krijg ik er grip op?” De vermogenselektronicaexpert zegt bovendien dat iedereen met een basisopleiding elektrotechniek de workshops kan volgen.

Wilt u een van de workshops van Peter van Duijsen volgen? Meld u gratis aan voor een bezoek aan het Power Electronics event.