Systeemnauwkeurigheid met accurate eindversterkers

Over het algemeen wordt de term THD (Total Harmonic Distortion) gebruikt om in een soort optelsom weer te geven hoeveel er in totaal mis gaat in de betreffende versterker.

Met een oscilloscoop of spectrumanalyzer worden metingen gedaan van de harmonische vervormingen op een signaal. Een oscilloscoop is uitermate geschikt om momentele meetgrootheden tweedimensionaal weer te geven en laat toe het verloop van meetgrootheden in functie van de tijd, maar ook de wederzijdse afhankelijkheid van in de tijd veranderlijke meetgrootheden te zien. Een spectrum analyzer is een instrument dat de signaalamplitude grafisch weergeeft als functie van de frequentie binnen het frequentiedomein. Het toont welke frequentiecomponenten aanwezig zijn in een signaal en hoe sterk deze zijn.

Voor beide testapparaten geldt dat het erg belangrijk is dat de resultaten nauwkeurig zijn. Via zorgvuldig gekozen elektrische en thermomechanische aspecten geven engineers de prestaties weer wat gemeten wordt met een oscilloscoop of een spectrumanalyzer. Bij vermogenselektronica worden de prestaties uitgedrukt in termen van systeemnauwkeurigheid. Jeroen van Duivenbode van ASML neemt u tijdens zijn lezing mee in de kunst van het vertalen van elektrische prestaties naar systeemnauwkeurigheid.

Klik hier voor het complete programma en meld u aan voor een gratis bezoek.