Procescontrole bij de productie van dranken: snelle en nauwkeurige resultaten met reflectometrie

Om incidenten zoals desinfectieresten in dranken, bacteriële aantasting van vruchtensap of grondstoffen van lage kwaliteit te voorkomen, is procesanalyse een integraal onderdeel van het productieproces. Voor een snelle, maar betrouwbare bepalingen in het productieproces biedt het innovatieve Reflectoquant®-systeem van Merck kwantitatieve digitale resultaten met behulp van een breed scala aan parameter specifieke teststrips. Ze worden eenvoudig in het monster gedompeld en vervolgens wordt de kleurreactie van de test strips kwantitatief uitgelezen met behulp van de RQflex® 20 reflectometer.

Ingrediëntentests zoals suiker, ascorbinezuur en calcium geven informatie over de kwaliteit, terwijl tests op ongewenste residuen zoals desinfectiemiddelen, zoals residuen van perazijnzuur of peroxide, melkzuur of suiker, mogelijke besmetting detecteren. Het HMF-gehalte is getest als indicator voor versheid en verwarming bij de productie van vruchtensap.

Tijd is immers geld en de kwaliteit en gezondheid van voedsel is een belangrijke zorg voor zowel fabrikanten als consumenten. Het gebruik van teststrips heeft cruciale voordelen ten opzichte van stationaire laboratoriumanalyses:

  1. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en produceren minimaal afval, zonder vloeibaar chemisch afval.
  2. Vanwege spectraal-specifieke aflezing van de strips maken reflectometrische metingen vaak directe metingen mogelijk in troebele of gekleurde monsters.
  3. Een onmiddellijk kwantitatief resultaat direct op de productielocatie maakt snelle besluitvorming en productieaanpassingen in het bedrijfsproces mogelijk.
  4. De lage kosten van een enkele meting en de intuïtieve bediening, zelfs door niet-specialisten, bieden een economisch aantrekkelijke optie.

De betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van metingen zijn net zo relevant als betrouwbare documentatie. Met kwantitatieve waarden met een nauwkeurigheid van ten minste 10% in het midden van het meetbereik en automatische gegevensopslag, is het systeem perfect geschikt voor procescontrole.

Bezoek de stand van Merck tijdens LabAnalyse 2019. Registreer hier voor een bezoek.

Website: