Overzicht in het grote aanbod aan Ethernet protocollen

Ethernet is een wijdverspreide netwerkstandaard binnen zowel de productie- als de procesindustrie. Over deze netwerkstandaard kunnen verschillende protocollen draaien om de communicatie tussen sensoren, actuatoren en machines binnen één proces mogelijk te maken zoals Ethernet/IP, PROFINET, Modbus, MQTT.

Hoewel het mogelijk is de verschillende protocollen te integreren, zijn ze niet volledig inwisselbaar. De eigenschappen, snelheden, instelmogelijkheden en beheeraspecten verschillen per protocol.
In het programma van het Industrial Ethernet event zal in een aantal presentaties inzicht gegeven worden in de kenmerken van de diverse protocollen en welke vragen van belang zijn voor de keuze voor een specifiek protocol.

Bas de Koningh en Menno Buitenhuis van Routeco bekijken het vraagstuk met name vanuit de machinebouw. Veel machinebouwers leveren hun machines uit met PROFINET, Ethernet/IP, Modbus of TCP. Maar welk protocol is nu het beste? Of is er geen beste, of alleen een beste per situatie?

Nico Hanemaayer van ATS, Applied Tech Systems en Jaap Westeneng van Endress + Hauser b

ehandelen in een gezamenlijke presentatie een praktijkcase uit de afvalwaterindustrie. De protocollen Modbus, PPROFINET en Ethernet/IP zullen we met elkaar vergelijken en het zal duidelijk worden dat over hetzelfde Industrial Ethernet verschillende protocollen kunnen lopen waar een keuze mogelijkheid ligt.

Tenslotte zal Diederick Nab van WAGO ingaan op het MQTT protocol. Dit protocol wordt vaak genoemd in combinatie met de IIoT ontwikkeling. Maar wat zijn nu de kenmerken en voordelen van het protocol? En voor welke industriële netwerk uitdagingen kan MQTT ook een uitkomst zijn? Diederick Nab van WAGO vertelt u er graag meer over.

Bekijk hier het volledige programma van het Industrial Ethernet event en meld u aan als bezoeker.

Susanne van Boxtel

Susanne van Boxtel

Sr. Projectmanager branche Industriele Automatisering

E-mail: susanne@fhi.nl
Telephone: 0031 (0)33-465 75 07