NB-IoT en DAS systeem in een smart building

Een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om devices met weinig vermogen op grote afstand te laten communiceren is Narrowband IoT. NB-IoT is een LPWAN-technologie die onafhankelijk werkt in ongebruikte 200 kilohertz-banden die eerder werden gebruikt voor het Global System for Mobile Communications (GSM) of door LTE-basisstations. In de masten van het mobiele netwerk is de hardware al aanwezig. Het bereik van NB-IoT is vergelijkbaar met de huidige GSM-netwerkdekking.

NB-IoT is een technologie die op een efficiënte manier sensoren aan het internet kan verbinden. De technologie verhoogt de levensduur van de batterij van IoT-apparaten omdat het energieverbruik uiterst laag is. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen niet alleen kunnen profiteren van lagere energiekosten, maar ook kunnen besparen op arbeidskosten omdat de batterijen in IoT-apparaten minder vaak vervangen hoeven te worden. Bovendien zijn NB-IoT-chips eenvoudiger te maken en om deze reden goedkoper.

In vergelijking met LTE-M1 biedt NB-IoT lagere bitrates en betere koppelingsbudgetten. De technologie kan sensoren rechtstreeks verbinden met het basisstation, waardoor de behoefte aan extra apparatuur wordt geëlimineerd en betere transmissie wordt geboden in locaties als kelders.

Het Distributed Antenna System, kortweg DAS, is een indoor antenne netwerk waarmee dekking in een gebouw sterk kan worden verbeterd. DAS is een aparte infrastructuur die specifiek bedoeld is voor het verspreiden van RF-signalen door een gebouw. Afhankelijk van wat er op het systeem wordt gekoppeld, bijvoorbeeld 2G-, 3G- en 4G-signalen van alle Nederlandse operators, zorgt het ook voor de verspreiding van signalen voor bijvoorbeeld portofonie. Op die manier is het in elk gebouw mogelijk om een optimaal signaal te verzekeren voor de aanwezige communicatie-apparatuur.

Ad de Korte van SPIE gaat in zijn lezing in op het ontstaan van het DAS-systeem en neemt u mee in de ontwikkelingen. Tijdens de lezing van JMA Wireless, namens Regoort, zullen zij hun visie delen over het creëren van de beste oplossing voor een goed 5G netwerk. In die oplossing nemen zij ook de  convergentie van oudere DAS-architecturen met gevirtualiseerde RAN en 5G mee.

Klik hier voor het complete programma en meld u aan voor een gratis bezoek.