Het belang van indoor dekking voor mobiele netwerken

Mobiel bereik en gebruik van onze smartphone is een essentiële voorwaarde geworden voor werkprocessen. Maar juist binnen gebouwen is mobiel bereik soms heel matig. Diverse exposanten op het Telecom Infra Event laten zien hoe hier iets aan gedaan kan worden. Dat het belang van indoor dekking voor mobiele netwerken belangrijk kan zijn wordt toegelicht in onderstaand recent artikel in het FD.

Het is een van de meest prestigieuze kantoorgebouwen in Nederland: De Rotterdam in Rotterdam. Het massieve bouwwerk aan de Maas geldt als een absolute A-locatie, maar huurders stuitten er al snel op een belangrijk ongemak. Het mobiele bereik in het gebouw is op verschillende plekken slecht.

‘We zaten de eerste maanden hier met onze telefoons tegen het raam geplakt als we mobiel wilden bellen’, vertelt een medewerker van één van de in het complex gevestigde bedrijven. ‘Later zijn op onze verdiepingen antennes geplaatst, maar tot die tijd was het niet te doen.’

Het probleem is zeker niet exclusief voor De Rotterdam. Wie naar een van de kantoren op de Amsterdamse Zuidas belt maakt ook regelmatig mee dat de gesprekspartner even naar het raam moet lopen om het gesprek voort te kunnen zetten. Vooral in relatief nieuwe gebouwen hebben mobiele telefoons vaak matig of helemaal geen bereik. Gesprekken vallen weg, berichten komen niet door en het binnenhalen of versturen van een bestand of een filmpje met telefoon of tablet duurt eindeloos.

Met komst 5G zal signaal binnen nog vaker wegvallen

Het verschijnsel komt steeds vaker voor. Hoe beter een gebouw is geïsoleerd, hoe slechter de mobiele verbinding binnen. En de eisen aan isolatie worden nu eenmaal steeds strenger. De komst van 5G, de nieuwste generatie mobiel internet, zal het probleem bovendien alleen maar verergeren, voorspellen deskundigen. Lees verder…