Modulair ontwerpen geeft veel voordelen

Modulair ontwerpen kan gezien worden als een proces voor het produceren van componenten die bepaalde discrete functies kunnen uitvoeren en, wanneer samengekoppeld, een geheel kunnen vormen dat een verscheidenheid aan functies uitvoert. Deze componenten, die ook wel modules genoemd worden, moeten eigenschappen bevatten die het mogelijk maken om ze aan elkaar te koppelen, zodat ze in zijn geheel een complex systeem kunnen vormen. Modulair ontwerpen benadrukt tevens de minimalisatie van interactie tussen componenten, zodat het mogelijk is om componenten individueel te ontwerpen en te produceren.

Om een brok vermogenselektronica te ontwerpen is niet alleen elektrische kennis nodig, maar spelen mechanische ontwerpvaardigheden ook een grote rol. Immers, het is een flinke 3D-puzzel om de benodigde componenten zo te rangschikken dat het geheel goed werkt en ook nog eens handig aan te sluiten is. Wim Platschorre van Strukton Rolling Stock gaat hier tijdens zijn lezing op in en maakt daarbij gebruik van diverse aansprekende voorbeelden.

Modulair ontwerpen is ook in voedingen belangrijk. Ontwerpers moeten het compromis kiezen tussen breed invoerbereik, hoge efficiëntie en veiligheidsoverwegingen. Elipse geeft in hun lezing een overzicht van de belangrijkste militaire- en spoorwegstandaarden met betrekking tot power supply units.

Klik hier voor het complete programma en meld u aan voor een gratis bezoek.