Industriële Automatisering: Cyber Security maakt het verschil

Cyberincidenten zijn aan de orde van de dag. Lange tijd leek de industrie daarvoor gespaard omdat procesautomatiseringssystemen geen – of beperkt – verbinding met de buitenwereld hadden. Echter door toenemende digitalisering en complexiteit van de technische installaties krijgen ook ondernemers binnen de industrie steeds vaker te maken met cyber-incidenten. Marcel Jutte namens Hudson Cybertec en Jacco van de Kolk van het Ministerie van Economische Zaken praten u bij aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

Aan bod komen de verschillen van cybersecurity in IT en OT omgevingen, enkele basisbegrippen, en de rol van de marktpartijen, de overheid en wat u zelf al kan doen om uw digitale weerbaarheid te verhogen.

Beveiligen van industriële infrastructuur

Op het Industrial Cyber Security event zijn er ook diverse aanbieders die hun ervaringen met de toehoorders delen. Een van de exposanten is Integrated Works die specialist Jan Heijdra van Cisco Nederland het woord geven om een lezing te geven met als hoofdvraag: Welke maatregelen moet ik nemen om mijn industriële infrastructuur maximaal te beveiligen?

Talos is Cisco’s bron voor Threat Intelligence. Cisco gaat tijdens deze sessie in op de gevaren voor industriële omgevingen die Talos recent is tegen gekomen. Het is cruciaal om als organisatie te begrijpen waar je je tegen dient te beveiligen. Met deze kennis worden de mogelijkheden besproken om uw omgeving optimaal voor te bereiden op mogelijke aanvallen. Daarnaast is het van belang om stil te staan bij het scenario wanneer je wel geïnfecteerd bent. Hoe detecteer je dit? Hoe isoleer je het probleem? Hoe communiceer je naar de buitenwereld gedurende deze periode?

Operational Excellence en Cyber Security

In een andere parallelle sessie wordt juist het bedrijfseconomische perspectief benadrukt in relatie tot Cyber Security. Van Schneider Electric kunt u een presentatie volgen met als titel: Hoe ga ik om met de balans tussen Operational Excellence en Cyber Security?

Men maakt graag gebruik van informatie om de productie en de levenscyclus van de fabriek te optimaliseren. De uitdaging hierbij is de introductie van potentiële interne en externe cyber security risico’s wanneer er gebruik wordt gemaakt van data en communicatie van verschillende software platformen en netwerkgebruikers. Hierbij ontstaat de mogelijkheid op ernstige schade met betrekking tot bijvoorbeeld imago en productieverlies. Schneider Electric licht graag toe hoe om te gaan met de balans tussen Operational Excellence en Cyber Security.

Meld u nu aan voor een bezoek aan het Industrial Cyber Security event op 9 oktober en volg de genoemde lezingen. Het event bezoeken is kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u binnen de doelgroep valt.