Hoe zorgen we dat IT de OT begrijpt en vice versa?

In het verleden was er een strikte scheiding tussen de kantoor- en productieautomatisering. Zowel op technisch vlak, maar zeker ook wat betreft de organisatie ervan. Door toenemende invloeden van buitenaf wordt het steeds belangrijker om een brug te bouwen tussen deze eilanden. Om dit te kunnen realiseren, moet er begrip komen voor elkaars wereld. Pim Berends van ICT Automatisering Nederland legt uit hoe u dit aanpakt.

De IT en OT-uitdagingen komen in het lezingenprogramma meer uitgebreid aan bod o.a. tijdens lezingen namens Rockwell Automation, Pinewood, aaZoo en Aruba Networks (Hewlett Packard Enterprise).

Cyberbeveiliging van uw industriële omgeving

Jean-Marie Bonnier, Solution Architect bij Rockwell Automation, legt in zijn presentatie het belang uit van de cyber security in een digitalisatie-traject. Door het toepassen van de Defense in Depth-methodologie neemt u uw beveiliging serieus. Welke stappen komen daarbij kijken? Begin met het identificeren van kritische OT-assets en bescherm ze tegen potentiële bedreigingen voordat deze zich voordoen. Tegelijkertijd is de vraag, indien toch gehackt: welk plan heeft u voor herstel?

Monitoren van de risico’s

Het belang wordt tegenwoordig steeds meer duidelijk: binnen de OT wordt Cyber Security steeds belangrijker. Steeds meer processen worden gedigitaliseerd, waarmee de omgeving kwetsbaar wordt voor cyberrisico’s. Beveiliging binnen OT is van essentieel belang. Niet alleen voor de continuïteit van de organisatie maar ook voor de maatschappij. Arthur van Vliet van IT-securitypartner Pinewood gaat in zijn lezing in op de cyberrisico’s binnen een OT-omgeving. Hoe monitor ik de Cyber Security risico’s binnen de OT en hoe houd ik de controle?

Pinewood wil in deze sessie laten zien hoe je zicht krijgt op de cyberrisico’s binnen een OT-omgeving en hoe je altijd inzicht hebt in het actuele beveiligingsniveau van de OT-omgeving. Zij richten zich daarbij niet alleen op techniek, maar ook op beleid.

Welke kennis heb ik nodig om te komen tot een veilig OT-netwerk?

Er zijn diverse beveiligingsuitdagingen binnen een industrieel netwerk. Denk aan het verlenen van externe toegang, beveiligen van legacy systemen, het stoppen van geavanceerde bedreigingen en het verkrijgen van meer inzicht en segmentatie. Tegelijkertijd spelen er ook andere belangen zoals de continuïteit, strengere veiligheidsvoorschriften, het reduceren van kosten en voldoen aan compliancy.

Marcel Roovers en Gert-Jan de Boer, netwerkspecialisten van het bedrijf aaZoo laten de aanwezigen zien hoe kwetsbaar een industrieel netwerk is als de juiste maatregelen niet genomen zijn, maar vooral ook op welke manieren dit kan worden voorkomen! Deze parallelle sessie is een introductie voor de CyberSecurity hands-on workshop waarin belangstellenden live worden meegenomen in de wereld van hacking en alles te weten komen over de te nemen preventieve acties binnen een industrieel netwerk.

Hoe houd ik overzicht op en inzicht in het gedrag van mijn OT devices?

In deze sessie laten Koen Chiau en Richard Leadbetter namens Aruba Networks (Hewlett Packard) zien hoe u meer zicht én inzicht kan krijgen in de apparaten en gebruikers die verbonden zijn met het netwerk en hoe zij zich normaal gedragen. Het wordt nog interessanter als u de mogelijkheid krijgt om automatisch en tijdig op te merken wanneer apparaten of gebruikers afwijkend gedrag beginnen te vertonen! En binnen deze afwijkingen moet snel en eenduidig welke activiteiten met slechte bedoelingen gedetecteerd kunnen worden. Aruba Networks neemt U graag mee op een ontdekkingsreis hoe dit mogelijk wordt gemaakt.

Meld u nu aan voor een bezoek aan het Industrial Cyber Security event op 9 oktober en volg de genoemde lezingen. Het event bezoeken is kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u binnen de doelgroep valt.