‘Help! Mijn klant wil een connected product’

telfoonVooruitblik op elektronicabeurs E&A
De koelkast die zelfstandig melk bestelt, een elektrische tandenborstel die via Bluetooth verbinding maakt met een smartphone-app. The internet of Things lijkt de volgende stap te zijn die onze samenleving ingrijpend zal veranderen en ons leven makkelijker en efficiënter maakt. In het kader hiervan staat productontwikkeling nadrukkelijk in de spotlights tijdens de komende Electronics & Automation beurs op 2, 3 en 4 juni in de Jaarbeurs te Utrecht.

Tim Middeldorp blikt alvast vooruit:
“Opdrachtgevers vragen steeds vaker om functionaliteiten die je kunt scharen onder de noemer ‘connected product’. Een geïntegreerde (touch) display, een app als user interface of continue monitoring via internet zijn voorbeelden van functies die steeds vaker gewenst worden bij een nieuw of bestaand product. Bij eindfabrikanten leeft een snelgroeiende behoefte om met connected producten hun markten beter te bedienen. Fietsen met displays, landbouwvoertuigen met GPS, bedden met sensoren, wearable electronics, de lijst van mogelijkheden is eindeloos. Om die producten te kunnen maken is kennis van zowel elektronica ontwikkeling als industrieel ontwerp noodzakelijk. De opmars is te verklaren doordat digitale technologie dieper in het dagelijks leven van de gebruiker doordringt. De grens tussen industrieel en consumptief gebruik vervaagt, waardoor de roep om een ‘intuïtief’ apparaat steeds luider wordt.”

Connected relationships
Connected producten bieden de mogelijkheid om meer waardevolle bijdragen te leveren aan bijvoorbeeld een veiliger woonomgeving, een gezonder leven of het besparen van energie. Er zullen steeds meer ‘connected relationships’ ontstaan tussen mensen en producten waarbij technologie de enabler is en design ervoor dient te zorgen dat de beleving waardevol, oprecht en functioneel is. Om die producten te kunnen maken is kennis van zowel elektronica ontwikkeling als industrieel ontwerp noodzakelijk. FHI, federatie van technologiebranches werkt samen met BNO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers om de werelden van industrieel ontwerp en elektronica ontwikkeling dichter bij elkaar te brengen, ook tijdens de elektronicabeurs Electronics & Automation.

Elektronics & Productontwikkeling
Op woensdagochtend 3 juni vindt in de Jaarbeurs Utrecht gelijktijdig met de elektronicabeurs Electronics & Automation het seminar Electronics & Productontwikkeling plaats. Industrieel ontwerpers, elektronicabedrijven en opdrachtgevers geven de bezoekers tips over waarmee rekening te houden bij de ontwikkeling van zo’n connected product. In zes stappen wordt het ontwikkelproces doorgelopen, van idee naar connected product.

‘Seminar Electronics & Productontwikkeling in zes lezingen’
1. Wat betekent Industrial Design voor de ontwikkeling van smart products?
Jeroen Verbrugge, managing/creative director van FLEX/the INNOVATIONLAB, legt in de eerste lezing uit wat de waarde is van Industrial Design in het ontwikkelproces. De huidige ‘connected’ technologieën zijn niet alleen uniek vanwege de economische potentie en impact of de exponentiële snelheid waarmee zij voortraast. Technologie zorgt er voor dat we de werkelijkheid steeds meer op een indirecte manier leren kennen en dat wordt ontsloten door het design van het artefact en haar ‘interface’. Deze indirecte manier moet bedacht en ontworpen worden. Dat is hét domein van de industrieel ontwerper. Verbrugge vertelt over de rol van designers in het proces van idee naar connected product.

2. Hoe ga je van idee naar concept van een connected product?
In de tweede stap van het seminar vertelt Sjoerd Postman, teamleader mechatronica bij DEMCON, hoe je het beginstadium van idee naar concept aanpakt. DEMCON ontwikkelde voor D.O.R.C. een medisch apparaat dat oogchirurgen in dienst moet stellen om efficiënter te werk te gaan. De crux bleek hem erin te zitten om diverse disciplines samen te brengen. Door de opdrachtgever was de industrieel ontwerper al gekozen, maar DEMCON voegde veel functionaliteiten achter de interface toe. Hoe verloopt dit proces en waar zitten de uitdagingen?

3. Hoe maak je slim behuizingen, of behuizingen slim?
In de derde lezing is aandacht voor een vaak ondergeschoven onderdeel van het ontwikkelproces van een connected product: de (elektronica) behuizing. In deze tijd waarin het voornamelijk lijkt te gaan over microcontrollers, microprocessors, connected ecosystems en smart wearables, wordt (op de hype rond de nieuwe Apple Gold Watch na) de elektronicabehuizing zo’n beetje voor lief genomen. Bas Berkhout, business director van GBO Projects, toont aan de hand van voorbeelden hoe een slimme behuizing juist een essentiële rol kan spelen in de optimale gebruikservaring, om er een echt ‘connected product’ van te maken.

4. Hoe krijgt mijn connected product een goede gebruikersinterface en bediening?
Uiteraard kan een connected product niet zonder een uitgebalanceerde bediening met passende gebruikersinterface, integraal onderdeel van het ontwerpproces. Gernot Kuenzel, co-founder van We Are Perspective beantwoordt in de vierde lezing deze concrete vragen: Wat komt er kijken bij een app ontwikkeling? Hoe kan de gebruikerservaring geoptimaliseerd worden? Hoe werkt het interactie ontwerp in de praktijk? Met voorbeelden van start-ups en multinationals gaat Kuenzel in op de kansen en valkuilen van de ontwikkeling van de bediening voor een connected product.

5. Hoe bescherm ik mijn product tegen namaak?
Bij het op de markt verschijnen van een goed product liggen namakers op de loer. Hoe voorkom ik dat mijn product wordt nagemaakt, of dat er andere hardware op mijn software werkt? Een testplatform met certificaatverstrekking kan uitkomst bieden. Dit beschermt tegen copycats uit zowel de eigen regio als uit China. In de vijfde lezing spreekt Sander Kool, directeur van Engineering Spirit over deze, wellicht minder voor de hand liggende, problematiek.

6. Co-development: Hoe ontwikkel je samen een goed product?
In de afsluitende lezing een praktijkverhaal over de ontwikkeling van een succesvol connected product. NightBalance heeft de Sleep Position Trainer ontwikkeld, maar ontwikkelt zelf geen software en elektronica. Dit is uit handen gegeven aan TOPIC Embedded Systems. De actieve slaaphouding sensor van NightBalance is een nieuwe behandelmethode bij positieafhankelijk slaapapneu, ontwikkeld naar aanleiding van onderzoek aan de TU Delft. Eric van der Laak, director projects van TOPIC Embedded Systems en Thijs van Oorschot, founder van NightBalance spreken over hoe je samen met je klant tot een succesvol connected product komt.