Edge computing als aanvulling op cloud computing

Edge computing, een opkomende trend met specifieke toepassingen, is een informatietechnologie waarmee data op een met internet verbonden apparaat verwerkt kan worden. Een van de grote voordelen van cloud computing is het besparen van kosten. Een bedrijf hoeft zelf zijn servers niet draaiende te houden en dus niet direct te betalen voor onderhoud, opslag en energie.

Om cloud computing zo goedkoop mogelijk te maken, worden de servers door cloud providers in grote datacentrums neergezet. Met edge computing wordt er getracht om data zo dicht mogelijk bij de databron te verwerken. Deze data zou verwerkt kunnen worden door een intelligent apparaat met een overschot aan rekencapaciteit of een fysiek dichtbij gelegen server (mini datacentrum). De apparaten die deze berekeningen uitvoeren voor edge computing, bevinden zich op een locatie die dichterbij is dan het datacentrum van de cloud provider. Hierdoor wordt de reactietijd van een berekening verkort.

In het netwerkmodel dat momenteel het meest voor de hand ligt, heb je een combinatie van edge en cloud: gedistribueerde systemen verwerken data op de apparaten zelf en sturen de resultaten door naar de cloud waar het wordt opgeslagen of een analyse wordt uitgevoerd die (nog) niet mogelijk is binnen gedistribueerde systemen.

Dat cloud niet zonder edge kan, laat Andre Hiddink van Rittal B.V. zien in zijn lezing. Benieuwd naar de cloud- en hybrid cloud-omgevingen en waarom het geen rocket science is?

Meld u hier aan voor een gratis bezoek.