Chromatografiekolommen gemaakt van monolithisch materiaal

Chromatografie is een breed toegepaste analysetechniek in laboratoria. Voor het analyseren van een mengsel is het vooralsnog nodig om enige vorm van scheiding van componenten uit te voeren. Chromatografie is daarvoor één van de meest prominente technieken. In de klassieke chromatografie werd er gebruikgemaakt van een sferische silicakolom, met deeltjesgroottes variërend van 30 tot 60 µm. Tegenwoordig zijn er meerdere varianten en pakkingmaterialen. Eén daarvan is monolithische silica.

Het gebruik maken van een monolithisch silicamateriaal is een recente ontwikkeling. Dit materiaal wordt gecreëerd door een chemisch sol-gelproces. Hierbij wordt de silica monomeer in een oplossing gebracht, waarna polymeren groeien. Na te zijn gedroogd, is het resultaat een poreus materiaal. Verschillende groepen, bijvoorbeeld een C18- of Amide-groep, kunnen chemisch gebonden worden aan dit materiaal.

Een monolithische kolom heeft een stationaire fase bestaande uit een silicaskelet met een structuur van through-pores en mesopores (zie afbeelding). De through-pores zijn kanalen die van het begin van de kolom tot het einde van de kolom lopen. Mesopores zijn doodlopende zijtakken. Mede dankzij de through-pores geeft de kolom een hele lage tegendruk (< 20 bar). Een monolithische kolom is te gebruiken bij een hogere flow, met vergelijkbare schotelgetallen als het sferische silica equivalent. Hogere flow resulteert in snellere analysetijden, zonder gebruik te maken van een UHPLC-instrument. Deze eigenschappen zijn door GL Sciences gebruikt om een unieke selectie kolommen en SPE-materialen te maken.

De MonoCap serie is een capillaire, monolithische kolommenserie. Door de lage tegendruk is het mogelijk om een lange kolom te maken, tot maximaal 2 meter (I.D. 1.0mm). Met een schotelgetal van 300.000 wordt deze kolom gebruikt om een complex mengsel van peptiden en proteïnen te scheiden.

De meest recente monolithische kolom is de MonoSelect nPEC- (Nano Particle Exclusion Chromatography) kolom. Deze kan worden gebruikt bij het bepalen van de Encapsulation Efficiency van medicijnen, wanneer een medicijn is overgebracht in een liposoom. Om het percentage overgebracht medicijn te bepalen is er een scheiding nodig tussen liposoom en medicijn. Huidige methoden maken gebruik van tijdrovende SPE-methoden (bijv. ultracentrifugatie). Door gebruik te maken van MonoSelect kan een sample direct op de kolom worden geïnjecteerd.

Bezoek voor meer informatie de stand van GL Sciences tijdens LabAnalyse 2019 of neem contact op met info@glsciences.eu.

Website: