Beter Batterij Management

Dankzij eigenschappen als een hoge energiedichtheid worden lithium-ion -batterijen gebruikt in tal van toepassingen. Denk aan draagbare apparaten en elektrische voertuigen. Om de veilige, efficiënte en betrouwbare werking van lithium-ion-batterijen te garanderen is een Batterij Management System (BMS) van vitaal belang.

De BMS is een stuk extra intelligentie die er voor zorgt dat het gehele batterijpakket optimaal geladen, ontladen en gekoeld kan worden. Sommige ‘slimme’ batterijpakketten kunnen zelfs aan een kant, bijvoorbeeld de kant van de auto die in de zon staat, harder koelen dan aan de andere kant.

Het BMS is ook een bron van informatie over de gezondheid van de batterij. De software geeft aan wanneer een batterijcel of batterijmodule in het pakket niet meer goed functioneert. Als dat gebeurt, moeten de nog functionerende batterijen meer werk verzetten, waardoor deze  sneller slijten. Het is dus belangrijk op tijd een signaal te krijgen als er een batterij of batterijmodule uitvalt, zodat je deze op tijd kunt vervangen.

Vaak wordt uit kostenoverweging het BMS in een minimale versie uitgevoerd.  Sander Kool van Engineering Spirit vertelt dat juist een meer compleet BMS mogelijkheden biedt die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen. Bij kleinere systemen, zoals e-mobility, heeft dit concrete voordelen. Het wordt mogelijk om garantieclaims te beoordelen of de levensduur van het pakket te vergroten.

Klik hier om u aan te melden voor een gratis bezoek.